Isı Pompası

Isı pompaları, son yıllarda ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan bir iklimlendirme sistemidir. Termodinamik yasaları gereği, ısının düşük sıcaklık seviyesinden daha yüksek sıcaklık seviyesine aktarılması için dış alandan sisteme verilmesi gereken enerji zorunluluğu, ısı pompalarının çalışma prensibini belirler. Dışarıdan alınan bu enerji elektrik, mekanik ya da termal enerji olarak karşılanabilir. Isı pompaları, dışarıdan elektrik almak suretiyle tasarlanan özel bir çevrim sayesinde, kaynak ve kullanıcı arasında ısı transferi yapan cihazlardır.

 

Toprak, hava ve su gibi doğal kaynaklardaki ısı enerjisini kullanarak soğutma ve ısıtma yapar, sıcak su kaynağı hazırlar. Çalışma mantığı ve çevre dostu bir cihaz olması nedeni ile gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakma konusunda en önemli araçlardan biri olarak belirtilir. Sunduğu avantajlar ile son yıllarda kullanım sıklığı giderek artmaktadır.

 

Hava kaynaklı ısı pompaları, havadaki doğal enerjiden faydalanan, aldığı enerjiyi yerden ısıtma, alüminyum radyatör ya da fancoil ile mekana aktaran cihazlardır. Radyatör ve yerden ısıtma modelleri daha çok kış mevsiminde ısıtma amacı ile kullanılırken; fancoil modelleri klimaların soğutma işlevlerinde kullanılmaktadır.

 

Duvara yerleştirilen ve duvardan ısıtma ya da soğutma için kullanılan ısı pompası cihazları daha iyi sonuçlar vermektedir. Bu sayede ısıtma konumunda 35-38 °C; soğutma konumunda ise 18 ila 20 °C arasında çalışır. Pratikte sıklıkla kullanılan ısı pompaları, en yüksek verimde ısı kazanım sağlanabilen sistemler arasındadır. Bir birim elektriği şebekeden kullanırken, ortama 3 – 6 birin kullanılabilir enerji vermektedir.

 

Isı Pompası Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Tek bir cihaz ile ısıtma, soğutma ve sıcak su hazırlama sağlanır.

Doğadaki hava, toprak ve su enerjisini kullanır.

Ekolojiktir, tamamen çevreye dost bir çalışma mantığı vardır.

Ürettiği enerjinin 3/4’ünü doğadan sağlar.

Verimlidir ve son derece ekonomiktir.

Uzun ömürlüdür, yıllarda kullanılabilir.

Yakıt maliyetlerinde %75’e tasarruf sağlar.

Enerjide dışa bağımlı olma durumunu ortadan kaldırır.

Güvenlidir ve kullanımı son derece kolaydır.